|
Dobjuk a kertbe a szemetet! A kukba kidobott hulladkunk egyharmada szerves anyag, amelynek nem ott van a helye
2009.10.30. 22:36
Klfldn, nem vletlenl nevezik a konyhbl s kertbl kikerl hulladkot „zld javaknak”, hiszen a nvnyek szmra tpanyagban gazdag komposzt kszthet bellk. A fogyaszti trsadalmak ltal termelt hulladkmennyisget pedig drasztikusan mrtkben cskkenteni lehet ilyen mdon.
Nagyanyink receptje szerint
A komposzthoz nem kell ms, mint id, leveg, napsts s elegend nedvessg. A legfontosabb dolgunk, hogy figyeljnk ezek megfelel arnyra, gy nem kvetkezhet be az, ami miatt nhnyan dzkodnak a komposztlstl, vagyis az erteljes szagot raszt rothads. Ez ugyanis vszjel, a helyes komposztls nem jr ilyen „ksrjelensggel”.
vente ktszer-hromszor clszer tforgatni az sszegyjttt szerves hulladkot, tszitlni egy nagyobb mret rostn s a ksz humuszt mr fel is lehet hasznlni a virgcserepek vagy a kert fldjbe keverve. Nem csupn a szemt kltsgn lehet gy sprolni, de mg virgfldrt s tpoldatrt sem kell a kereskedsbe menni.
Hogyan kezdjnk neki?
A legegyszerbb megolds, ha a kert egyik sarkban csinos kis kupacot ksztnk a kerti s a konyhai zld hulladkbl. Aki ad a formra, szmos komposztkeret kzl vlogathat a piacon, ltezik fbl s manyagbl kszlt verzija is. Arra kell gyelni, hogy megfelel legyen a szellzse.
A konyhban tancsos egy tlat kihelyezni, amelyben gylhet a szerves hulladk, amit nyron naponta, tlen nhny naponta elg rteni. A kerti komposztalapanyagok kzl legnagyobb mennyisgben az avar fordul el, illetve a fnyesedk s az gak. A gallyak kzl a kisebbeket kzzel, a nagyobbakat gaprtval ajnlott feldarabolni krlbell 5 centimteres darabokra.
Az eddigiekbl kiderl, hogy egy nagyon egyszer eljrsrl van sz, aminek a kivitelezse nem rdngssg. A komposztlsnl lnyegben terepet biztostunk ahhoz, hogy a termszet elvgezhesse a dolgt.
A kerti s cserepes nvnyeinket olcsn tpanyaghoz juttathatjuk, a kertnk talajminsgt pedig hatkonyan javthatjuk azzal, ha a kerti s a konyhai zld hulladkot nem a kukba dobjuk, hanem fellltunk neki egy komposztkeretet az udvaron. Ezzel akr 30-40 szzalkkal kevesebb lehet a hztartsi hulladkunk, ami mr a szemtdj cskkensben is megmutatkozik.
A komposztls igen egyszer, ha megrtjk, hogy milyen folyamatok zajlanak a zld hulladkbl ll halomban. Szmos tjkoztat kiadvny tr ki rszletesen arra, hogy mire kell figyelni komposztls. A lebontst fleg a talajlak baktriumok vgzik megfelel krlmnyek mellett.
A komposzthalom bels rsze oxignmentes, akr 65-70 Celsius-fokos, mg a kls, hidegebb rszben oxignt ignyl folyamatok zajlanak. Gyakori hiba, hogy hagyjuk felborulni a kt folyamat egyenslyt, vagyis tlslyba kerl az oxignt nem ignyl rothads, amit a rendszeres – 3-4 havonta trtn – tforgatssal lehet elkerlni.
• a konyhbl: a zldsgtisztts hulladkai, krumpli-, gymlcs s tojshj, kposzta- s saltalevl, kv- s teazacc, hervadt virg, szobanvnyek elszradt levelei, virgfld, fahamu (max. 2-3 kg/m3),
• nvnyev kisllatok hasznlat alma;
• a kertbl: lenyrt f, kerti gyomok (virgzs eltt), falevl, szalma, sszeaprtott gak, gallyak, elszradt virgok, palntk, lehullott gymlcsk, faforgcs, frszpor;
• kis mennyisgben: toll, szr, papr (selyempapr, tojsdoboz feldarabolva, de jsgpapr nem!), gyapj, pamut s lenvszon jl feldarabolva.
Kulcsfontossg, hogy a komposzthalom nedves legyen, vagyis ne legyen teljesen elzva, se kiszradva. A megfelel szn- s a nitrogn arny szintn meghatroz. Mindssze azt kell megjegyezni, hogy a zld szn hulladkok (pl. lenyrt f) s a konyhai maradkok ltalban tbb nitrognt tartalmaznak, mg a barns szn, fs hulladkban (pl. avar, gally) magasabb a szn arnya.

Ha az egyikbl kerl a halomra, akkor a msik tpusbl is legyen benne. Ugyangy jrjunk el a nedvessg egyenslyban tartsnl is: a nedvesebb hulladk (pldul gymlcsmaradk) utn szrjunk szrazabbat is a komposztra (fakreg, forgcs). Beteg nvnyeket pedig ne komposztljunk!
|