Hírfal - KIGYE egyesület elérhető a Facebookon is.
Hírfal - KIGYE egyesület elérhető a Facebookon is. : Bebizonyosodott, milyen környezeti károkat okozott a PEVDI

Bebizonyosodott, milyen környezeti károkat okozott a PEVDI

kigye  2012.11.18. 21:19


ImageChef Sketchpad - ImageChef.comMostanra be kell látniuk a szakhatóságoknak a PEVDI területén szabálytalanul tárolt veszélyes hulladékokkal kapcsolatban igazunk volt, mára bebizonyosodott, hogy milyen környezeti károkat okozott. Több éve tartó vita zárulhat le a Közép-Dunavölgye Környezetvédelmi Felügyelőséggel.


A szakhatóságot arra kértünk, hogy lépjenek a terület mentesítése érdekében, valamint szorgalmaztuk tartsanak részletes, és nyilvános beszámolót, egy általunk rendezett fórumon ami 2007. Szeptember 15-én meg is történt Dr. Szabó Sándor Közép-Dunavölgye Környezetvédelmi Felügyelőség Igazgatója tartott egy értékelést a Pevdi-vel kapcsolatban. A beszámoló részletesre sikeredett és kérdések is voltak bőven.

De! A végén kiderült, hogy olyan jogi helyzet állt elő, amin nem tud a hatóság továbblépni, így megrekedt az ügy. Csak bírságoltak és bírságoltak és néha bírságoltak.

Többször tettünk bejelentéseket a hatóságoknál és tettük fel a kérdéseinket, hogy  a környezetre káros vegyi anyagok, vajon meddig tárolhatók ilyen formában, hogy ne kerüljön a talajba. Időközben több olyan lakossági megkeresést kaptunk, hogy szennyezett a kút vize. Ennek ellenére a hatóságok, azt állították, hogy nem került vegyszer a talajba, pedig a kutakból vett vízminta erős és szúrós szagú volt. Egymásnak szöges ellentéte volt az egyesületünk és a hatóságok által bevizsgált víz laboratóriumi eredményei, már mi sem tudtuk kinek kell hinni!

Véleményünk szerint a Pevdi területén a következő szennyező anyagok találhatók meg: Epiklórhidrin: az alapanyag rákkeltő. vese, máj, tüdő.  Metil-Etil-Keton: zsírtalanítja a bőrt. toxikus hatás (allergia).  Piridin/Azobenzol: máj, vese, központi idegrendszer, rákkeltő. Dioxán: mérgező.  Xilol: májtoxikus. Metil-Szobutil-Keton: a közpinti idegrendszert támadja meg.  Etilénglikol: toxikus. Fenol: bőrgyulladás, máj, vese. Benzol: leukémia, csontvelőgyulladás, légzésbénulás, álmatlanság. Paraformaldehid: bőrszenzibilizálódás (allergia), vesét támadja.

Nem bűnöst vagy bűnbakot kerestünk, mert ez nem a mi dolgunk, mi „csak” mint környéken élők aggódtunk. 

Ezeket, a képeket látva pedig azt gondoljuk, volt is miért! 

2010. Novemberi közmeghallgatáson hallhattuk a jó hírt amit Gyenes Levente mondott: „A PEVDI vegyi részlegét az elmúlt három év után egy magánbefektető felvásárolta és ígéretet tett, hogy a veszélyes hulladékot elszállítja és megsemmisíti. Az elkövetkezendő öt évben a földet is megtisztítja majd. A cég most elkezdte a munkálatokat. Úgy gondolja, hogy egy olyan problémán sikerül túljutniuk, ami a város egészségkárosító gondját jelentette. Nagy segítséget kaptak a K.I.GY.E. Egyesülettől. A vegyi bombát sikerült hatástalanítaniuk.”

Forrás: A jegyzőkönyv Gyömrő Város Önkormányzatának Közmeghallgatásán 2010. november 22-én, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Megnyugtató volt számunkra a bejelentés, egyesületünk próbálta és próbálja nyomon követni a terület rekultivációjának folyamát, ezért kerestük a környezeti-szennyezést kezelő céget  Saubermacher-Magyarország Kft.-t

A következő megkereséssel fordultunk a céghez:   A tényfeltárás szakaszában, az adatgyűjtésben tudunk segítséget nyújtani, mivel a lakosság együttműködése kapcsán konkrét helyszíneket tudunk bemutatni a PEVDI területén, ahol vegyszerrel teli hordókat elásták. Ezenkívül a Felügyelet határozatai, laboreredmények is rendelkezésünkre állnak

2004-ben felszámolás indult a cég ellen. A Felügyelőség 2006-ban részletes tényfeltárásra kötelezte a felszámolót. Azóta sajnos nem igen történt érdemi változás,a veszélyes hulladék még mindig a telephelyen van, veszélyeztetve a környezetet. Birtokunkban van olyan akkreditált labor (VITUKI) által 2004. 08. 26-án kiadott Vizsgálati Jegyzőkönyv, miszerint a telephellyel szomszédos lakókertek területén elhelyezkedő kutakban: benzol 4.1 mikrogramm/l, triklóretilén 120 mikrogramm/l, tetraklóretilén 7.5 mikrogramm/l-volt található.

2006-ban a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Környezetvédelmi Laboratóriuma által kiadott Vizsgálati eredmények között, egyes talajmintákban a következő szennyeződések találhatók: EPH(C-12-C40) alifás és monoaromás szénhidrogének: 121 mg/k Tetraklóretilén, 1.84mg/kg Feltételezésünk szerint a szennyeződés a felszín alatti vizeket is érinti. Ez azért is aggályos, mert a gyömrői ivóvízbázis kútjai a Pevdi közelében helyezkednek el A felszínalatti víz állapota szempontjából meghatározott érzékenységi kategóriák 219/2004 (VI.21) Korm. rendelet 2. sz. melléklet. 7/2005 (III.1.)KvVM  rendelet „településsoros lista”szerint  településünk az érzékeny besorolást kapta. A szennyezet terület lehatárolása is fontos, mert a szennyezett területen beruházás nem történhet mind addig, míg a kármentesítés nem történt meg. Mindezek figyelembe vételével szeretnénk tájékoztatást kapni, a tényfeltárásról (kockázatelemzés, szennyezet terület lehatárolása, szennyezettségi térkép, kármentesítési célállapot-D érték)és a záró dokumentációról . Együttműködésüket előre is köszönjük!

A cég képviselője azzal a felvilágosítással szolgált: „Mi a munkát az tulajdonosok megbízásából végezzük, így a zöldhatóságon kívül csak velük tartunk közvetlen kapcsolatot, de természetesen minden hasznos információt szívesen fogadunk. A héten megkezdtük a nyitott hordótároló ürítését, csapadékos időben ez jelenleg a leginkább szennyező forrás.
A régi analitikai adatokkal tisztában vagyunk, de ezek évek alatt elavulnak, mert a talajvíz ezen a területen gyorsan mozog.
A tulajdonos képviselője kapcsolatot tart az önkormányzattal, így ott sikerrel tájékozódhatnak.
A projekt jelenlegi fázisában én vagyok a projektvezető, 1985 óta foglalkozom környezetvédelemmel, szakirányú ismereteimre és kb 20 nagyobb kármentesítési munka vezetése során szerzett tapasztalataimra alapozva (pl. kiskunlacházai repülőtértalajvíztisztítása, Nitrokémia bontás, talajvíztisztítás, pestszentlőrinci pakuratavak felszámolása)  igyekszünk tolerálható mértékűre  redukálni a környezetterhelést”  
a kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk,  de bízva a cég referenciáiban és szakértelmében vélhetően a kármentesítés szakszerűen folyik.

A helyszínen járva láthattuk, hogy a munkák valóban elkezdődtek a felszínen levő vegyszeres hordok eltűntek és ami jó hír tavasszal elkezdődött az elásott hordók feltárása.

Az ott élők elmondása és véleménye szerint is, a munkálatok folynak, örülnek, hogy végre előre mozdulás történt a több év óta húzódó ügyben. Az eddig  feltárt elásott hordok helyén több méter mélységű munka gödör található. Az ott élők azt tapasztalták, ahogy méterről méterre lejjebb haladnak az ásással  van olyan nap amikor egy réteg elérésénél kifejezetten vegyszer szagot lehet érezni a környéken. A jelenlegi a feltárás a Pevdi területén a Viola utca felőli részen folyik, de információnk szerint a glóbusz és a telephely főbejárati-porta felőli részén is megkezdik a feltárást.


Kapcsolodó cikk: Hatástalanítottuk a „Vegyi” bombát!

Elkezdődik a vegyi anyagok elszállítása Gyömrőről

„A PEVDI cég felszámoló-biztosával ez a cég már leszerződött. Mire ez a lap az Önök kezébe kerül, a munka már elindul a területen. Számunkra az a legfontosabb, hogy az udvaron szabálytalanul tárolt vegyszeres hordókat mielőbb szállítsák el Gyömrőről. Ezek jelentik a legnagyobb veszélyt városunkra nézve.

Ez még az idén, november végéig megtörténik. Ezek után több éves folyamat veszi kezdetét a talaj teljes megtisztításáért, valamint az esetleg korábban a földbe is elásott vegyszeres tartályok felkutatásáért, azok ártalmatlanításáért. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a környékbeli lakosoknak, akik türelemmel voltak eddig és bíztak bennem, valamint abban, hogy ezt a problémát is meg tudjuk oldani. Köszönöm a KIGYE lelkes önkénteseinek, akik nagyon sokat segítettek és aktívan közreműködtek abban, hogy az elmúlt években ne ismétlődhessen meg a korábbi havaria helyzet. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm az egész városunk nevében a Revdex Kft. vezetőinek és tulajdonosainak, hogy nemcsak egy üzleti lehetőséget láttak városunkban, hanem felelősen, környezettudatosan vállalták a terület megtisztítását és az összes ezzel felmerülő feladat elvégzését, valamint azok költségeinek jelentős részét is.”

Forrás:  Gyömrő Újság 2010 Novemberi szám

 

Nem szűnt meg a környezetszennyezés Gyömrőn Tovább…


A szennyvíziszaptól bűzlik Gyömrő, Üllő!Tovább…


Cross pálya épülhet Gyömrőn Tovább…


Bebizonyosodott, milyen környezeti károkat okozott a PEVDI Tovább…


Rákkeltő és mérgező anyagok elképesztő mennyiségben!Tovább…


Olyan a város amilyen a temetője?Tovább…


Az eltűnt kerekerdő nyomában!Tovább…


Alapvető fogyasztóvédelmi jogunk az Annahegyi utcában található hulladékudvar használata! Tovább…


Amit ma lebontottak, holnap már a mezőn van! Tovább…


Elvitték a konténert? Szeméthalmok az erdőben! Tovább…


Az Eperfasoron lerakott hulladék, talajt, vizet és levegöt szennyez Tovább…


Nicsak, ki beteg itt? Tovább…


Fojtogató bűz és füst Gyömrőn 2012. Szeptember 21-én pénteken Tovább…


Itt már mindent lehet?Önkormányzati cég szennyezi Gyömrő levegőjét? Tovább…


Gyömrőn lassan eltűnnek a régmúltat idéző épületek, emlékek!Tovább…


 


Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168